Algemeen

Beginnen met badminton

Leuk dat je geïnteresseerd bent in het spelen van badminton. Badminton is de snelste racketsport in de wereld en kan gespeeld worden door jong en oud en op alle niveaus. In de sport badminton kennen we verschillende groepen:
  • recreanten (jeugd en senior)
  • wedstrijdspelers (jeugd en senior)
  • topbadminton
  • aangepast badminton
Badminton wordt binnen in sporthallen gespeeld, met een racket en een shuttle. Afhankelijk met hoeveel personen je op de baan staat, speel je een enkelspel of een dubbelspel. Bij een wedstrijd in de vorm van een enkelspel wordt een tegen een gespeeld en in het dubbelspel twee tegen twee.

Recreatief badminton

Je hebt zin om te gaan sporten en te bewegen? Dan is badminton de uitgesproken sport om bewegen en gezelligheid te combineren. Iedere vereniging in Nederland die is aangesloten bij Badminton Nederland heeft een recreatieve afdeling, waar naar hartenlust kan worden gespeeld en tussen de partijen door de gezelligheid opgezocht kan worden. Het recreatief badminton wordt op verschillende manieren aangeboden. Dit is per vereniging verschillend, maar een systeem dat bij veel verenigingen gebruikt wordt is het labelsysteem.

Labelsysteem

Ieder lid ontvangt bij aanvang van zijn/haar lidmaatschap een kaartje (label), waarmee tijdens de speelavond met andere mensen een baan gereserveerd wordt voor een bepaalde tijd. Hiervoor is een bord aanwezig met het aantal banen die in de zaal aanwezig zijn en waar de labels aan opgehangen of op neergezet kunnen worden. Het tijdschema kan variëren van twintig tot dertig minuten per ronde. Naast het recreatief vrijspelen bestaan ook mogelijkheden om aan recreatieve toernooien en competities deel te nemen.

Wedstrijdbadminton

Badminton Nederland organiseert diverse soorten wedstrijdvormen. Deze zijn in te delen in drie hoofd categorieen:

Competitie

Landelijk wordt de bondscompetitie georganiseerd. De hoogste divisie is de Eredivisie. De winnaar daarvan is landskampioen. Regionaal worden de regiocompetities gespeeld. Deze competities sluiten via promotie en degradatie aan op de bondscompetitie. In iedere regio worden daarnaast nog diverse recreantencompetities georganiseerd.

Toernooien / circuits

Badminton Nederland organiseert eens per jaar het bekertoernooi, de Carlton GT Cup. Daarnaast worden drie landelijke circuit toernooien georganieerd, het Master Circuit voor de topspelers, het Junior Master Circuit voor toppers bij de jeugd en het Aangepast Badminton Circuit. Door het gehele land worden in iedere regio op diverse niveaus regiotoernooien georganiseerd. Ieder jaar worden drie internationale toernooien georganiseerd in Nederland: Yonex Dutch Open, Victor Dutch International en de Yonex Dutch Junior.

Kampioenschappen

Badminton Nederland organiseert ieder jaar de Nederlandse Kampioenschappen, de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen, de Nederlandse Veteranen Kampioenschappen, Nederlandse Kampioenschappen Aangepast Badminton en de Nationale Kampioenschappen voor Regioteams. In iedere regio worden ieder jaar de volgende kampioenschappen georganiseerd: Regionale Senioren Kampioenschappen, Regionale Jeugd Kampioenschappen en de Regionale Kampioenschappen voor Regioteams.

Lees verder: Spelregels